LAATSTE CORONA NIEUWS

januari 9, 2021, om 2:19

Ik ga ervan uit dat we inmiddels allemaal weten wat de gevaren van COVID-19 zijn en dat het vaccinatieprogramma zowel in Spanje als in Nederland van start gegaan is.
De Nederlandse residenten ingeschreven bij de CatSalut krijgen via de CAP een oproep De Nederlanders zonder residentie of met alleen een particuliere verzekering ( Mutua) zullen naar hun land van inschrijving moeten voor een vaccinatie.  Alle vaccins zijn opgekocht door de overheden dus zullen voorlopig geen vaccins voor de vrij markt beschikbaar zijn.  Sterker nog, bij vaccins aangeboden via internet moet ernstig rekening gehouden worden met afgekeurde partijen of nep medicijnen  

In bijna alle  landen is ervoor gekozen om de kwetsbare groepen ( de ouderen ) en de  zorgmedewerkers als eerste te gaan vaccineren.  Maar dat betekent ook dat zij ( ik ook !) als eerste de beslissing moeten nemen of we wel of niet in aanmerking willen komen voor een vaccin waar nog niet veel ervaring mee is. Ik persoonlijk heb besloten mij te laten vaccineren, en heb de autorisatie daarvoor afgelopen week afgegeven, en verwacht komende week gevaccineerd te worden.

Voor de twijfelaars ……de feiten

De vaccinatie bereidheid is blijkt na onderzoek onder 25.000 mensen  (in Nederland) 76%   ( = ¾ )

Zij twijfelen vooral over …..

  1. veiligheid  44%
  2. bijwerkingen op lange termijn 46%.

Informatie is mijns inziens het het sleutelwoord, Iedereen moet  zijn eigen beslissing nemen afgestemd op zijn of haar gezondheid en omstandigheden. 

Het belangrijkste blijft dat het altijd een eigen keus moet zijn. 

Meer actuele informatie vind je ook op www.canalsalut.gencat.cat   de officiële site van de Catalaanse overheid. 

Marijke Smudde